Tips & Trucs van Laduc

10 GRATIS “tips en trucs van Laduc” om een betere gitarist te worden.

 

1. Wordt geen boze gitarist, maar werk aan de zwakste schakel:

                                                                                     Stel je speelt een stuk van 3 minuten, dan gaat het grootste deel goed, maar juist dat ene stukje (b.v. 5 sec) dat wil maar niet lukken. – – –  Stel je speelt 3 X  het hele stuk door, dan ben je 9 minuten bezig. Je hebt het lastige stukje dan 3X gespeeld. Als je dezelfde tijd alleen besteedt aan dat ene lastige stukje, dan kun je dat 100 X spelen.  Je zo veel sneller een goede gitarist.

2. Hoe wordt je Gelukkig van muziek maken?

Gelukkig worden, willen we allemaal. Als je net zo goed, snel of fantastisch wilt worden als …. (vul maar een persoon  in), dan vind je altijd altijd iemand die nog beter of  iemand die nog sneller is. Daar wordt je ongelukkig van. Als je elke week iets beter beter wordt in wat je graag wilt / doet. Daar wordt je wel gelukkig van.

3. Nieuwe stukken instuderen – gebruik een metronome !

Streef ernaar om een stuk van begin tot het eind helemaal strak te spelen. Ideaal hulpmiddel is de metronome. Er zijn gratis apps met metronome voor je mobiel. Gouden begin getal is 60 Beats Per Minute (BPM). Oefen eerst kleine fragmenten, 1 – 2 maten dan 4 maten aan elkaar vast, etc. Pas als de stukjes goed beheerst ga je het tempo opvoeren. 65-70-75-80 etc.

4. Wees dynamisch

Als je het stuk of de solo beheerst, wees dan dynamisch. Als je alles hetzelfde speelt verlies je de aandacht en is het minder interessant om te blijven luisteren. Hetzelfde geldt voor het tempo, laat ook duidelijk horen wanneer iets herhaald wordt en wanneer iets begint of eindigt. Probeer geen cd of computer te zijn !!

5. Zo leer je snel en goed “Fingerpicking”:

  1. Speel eerst alleen de melodie.
  2. Bedenk hoe je de melodie met akkoorden kunt spelen.
  3. Speel de melodie met een simpele bas
  4. Gebruik een vaste vingerzetting.
  5. Speel met een metronoom.
  6. Oefen net zolang tot je kunt spelen zonder na te denken. Zoals b.v. lopen – fietsen.
  7. Zorg voor een goede sound. Je speelt tenslotte 3 verschillende partijen.
  8. Speel de melodie met het juiste gevoel.
  9. Houd je handen losjes. Hoe sneller je speelt, des te ontspannender het moet zijn.
  10. Lukt het niet, spreek dan eens af voor een proefles.

6. Gebruik een goed stemapparaat. (gratis app. Guitar tuna)

Stem apparaat, metronome en chord finder

7. Supersnel nieuwe stukken “Trefzeker” leren spelen

Gitaarspelen leren spelen bestaat uit beweging en klank. Bewegen is een automatisme, zoals je de tafels op school hebt geleerd. De meeste mensen spelen telkens het hele stuk met fouten. Deze fouten moet je er weer uithalen. Dat is niet slim en het duurt veel langer. Slimmer is: 2 maten goed spelen, dan 10-50 X herhalen, dan de volgende 2 maten, enz enz. De beweging gaat samen met de klank je geheugen in. Het spreekt voor zich, hoe duidelijker hoe beter. (zie ook punt 1) Het meest effectief is alleen de gedeelten oefenen die lastig zijn of niet goed gaan.

8. Supersnel nieuwe akkoorden leren.

Kies een akkoord overgang uit b.v. G naar Em. Kies snelheid 60 (op de metronome). 4 tellen vooraf –> speel op de 1e tel het G akkoord, gebruik tel 2, 3 en 4 om te wisselen. naar het Em akkoord. (deze aanslaan op de 1e tel) . Herhaal dat 5 keer. Dan weer hetzelfde, maar dan om de 3 tellen. Dan de metronome op 65 en herhaal voorgaande stappen. Dan elke keer 5 punten erbij en herhaal de stappen. Dit gaat supersnel !!

9. Trefzeker spelen.

De opmerkingen die ik het vaakst hoor is: thuis gaat het veel beter. Bedenk dat muziekmaken KLANK en MOTORIEK is ! Als je beweging of klank onduidelijk is, dan neemt je geheugen het ook zo op. Probeer tijden het oefenen exact op dezelfde manier (gebruik vingers) te spelen. Neem het eventueel op je mobiel op en luister of alles goed te horen is. Stel dat (het lukt natuurlijk nooit 100%) je zo oefent, dan weet je geheugen niet hoe het fout moet.

10. Speel niveau verhogen: Gebruik je Mobiel

Kies een stuk uit dat je wilt verbeteren. Neem het met je mobiel en beluister het ! Let goed wat er beter kan. Doe dit de volgende dag weer, dan heb je 2 opnamen, delete de minst goede van de 2 opnamen. Herhaal dit elke dag, waardoor je na een week een versie hebt die steeds beter is geworden. Je bent dus beter gaan spelen !