Tips & Trucs van Laduc

Hier vind je “10 GRATIS tips en trucs” om een betere gitarist te worden.

 

1. Wordt geen boze gitarist, maar werk aan de zwakste schakel:

                                                                            Als je een stuk speelt, gaat het grootste deel meestal goed, maar juist dat ene stukje dat maar niet willen lukken, daarop loop je telkens vast. Stel je oefent een stuk van 1 minuut,  maar 1 stukje van 3 seconden lukt niet goed. Als je 3 X  het hele stuk speelt, ben je 3 minuten (180 sec) bezig. Je hebt het lastige stukje dan 3X gespeeld. Als je dezelfde tijd besteedt alleen besteedt aan dat ene lastige stukje, dan kun je in dezelfde tijd (180 sec : 3 sec =60) dat stukje 60 X spelen.  Je rendement is dan 20 X zo hoog.

2. Hoe wordt je Gelukkig van muziek maken?

Gelukkig worden, willen we allemaal. Als je net zo snel, goed of fantastisch wilt worden als …. (vul maar een persoon  in) als dit je al lukt, dan vind je altijd altijd iemand die nog beter of  is. Daar wordt je ongelukkig van. Als je elke week iets beter beter wordt in wat je graag wilt / doet. Daar wordt je wel gelukkig van.

3. Wees dynamisch:

Als alles even hard is als je speelt verlies je de aandacht en is je spel minder afwisselend/interessant om naar te luisteren. Hetzelfde geldt voor het tempo. Laat horen wanneer een deel herhaald wordt en wanneer iets begint of eindigt.  Vergelijk het b.v. met een autorit of het spelen van kinderen. Niet alles hetzelfde!!

4. Speel met een metronome

Er zijn vele gratis apps voor je mobiel. Gouden begin getal is 60 Beats Per Minute (BPM). Oefen eerst kleine fragmenten, 1 – 2 maten dan 4 maten aan elkaar vast, etc. Pas als de stukjes goed beheerst ga je het tempo opvoeren. 65-70-75-80 etc.

5. Zo leer je snel en goed “Fingerpicking”:

  1. Speel eerst alleen de melodie.
  2. Bedenk hoe je de melodie met akkoorden kunt spelen.
  3. Speel de melodie met een simpele (Boom chica boom.
  4. Gebruik een vaste vingerzetting.
  5. Speel met een metronoom.
  6. Oefen net zolang tot je kunt spelen zonder na te denken. Zoals b.v. lopen – fietsen.
  7. Zorg voor een goede sound. Je speelt tenslotte 3 verschillende partijen.
  8. Speel de melodie met het juiste gevoel.
  9. Houd je handen losjes. Hoe sneller je speelt, des te ontspannender het moet zijn.
  10. Lukt het niet, spreek dan eens af voor een proefles.

6. Gebruik een goed stemapparaat. (gratis app. Guitar tuna)

7. Supersnel nieuwe stukken leren spelen ? –> Gitaarspelen aanleren is een automatisme, zoals je de tafels op school hebt geleerd. Dat betekent 2 maten goed spelen, dan 10-50 X herhalen, dan de volgende 2 maten, enz enz. De meeste mensen spelen telkens het hele stuk met fouten. Deze fouten moet je er weer uithalen. Het kan wel, maar het duurt veel langer.

8. Supersnel nieuwe akkoorden leren. Kies een akkoord overgang uit b.v. G naar Em. Gebruik een metronome. Kies snelheid 60. 4 tellen vooraf –> speel op de 1 het G akkoord, gebruik tel 2, 3 en 4 om te wisselen. Op de nieuwe 1e tel het Em akkoord. Herhaal dat 5 keer. Herhaal het voorgaande, maar dan om de 3 tellen. Vervolgens de metronome op 65 en herhaal voorgaande stappen. Dan elke keer de metronome 5 punten sneller en herhaal de stappen. Dit gaat supersnel !!

9. Trefzeker spelen. De opmerkingen die ik het vaakst hoor is: thuis gaat het veel beter. Bedenk dat muziekmaken KLANK en MOTORIEK is ! Als je beweging of klank onduidelijk is, dan neemt je geheugen het ook zo op. Probeer tijden het oefenen exact op dezelfde manier (gebruik vingers) te spelen. Neem het eventueel op je mobiel op en luister of alles goed te horen is. Stel dat (het lukt natuurlijk nooit 100%) je zo oefent, dan weet je geheugen niet hoe het fout moet.

10. Speel niveau verhogen: Kies een stuk uit dat je wilt verbeteren. Neem het op je mobiel of ?? op en beluister het ! en let op wat er beter kan. Doe dat de volgende dag weer en delete de minst goede van de 2 opnamen. Herhaal deze stappen, waardoor je na een week een versie hebt die steeds beter is geworden.